Herinnering regiobijeenkomsten

Bericht van het AVVN

foto: AAVN

Het AVVN-bestuur wil graag in gesprek over de toekomstige richting van het AVVN met diegenen die zijn betrokken bij welke manier van gezamenlijk tuinieren dan ook en die mee willen denken.

 

Daarvoor is een viertal regiobijeenkomsten gepland op:

  • Donderdag 24 mei om 19.30 uur – verenigingsgebouw Leeuwenbergh, Elzenlaan 5, Den Haag  
  • Maandag 28 mei om 19.30 uur – verenigingsgebouw afdeling Tuinwijck (Bond van Volkstuinders) Liergouw 55, Amsterdam
  • Woensdag 30 mei om 19.30 uur – AVVN-centrum voor Tuin en Natuur, Vogelvlinderweg 50, Utrecht
  • Dinsdag 5 juni om 19.00 uur – verenigingsgebouw Piccardthof, Piccardtlaan 2, Groningen

 

Het voorstel voor de heroriëntatie kun je hier downloaden.

Tijdens deze bijeenkomsten zal het bestuur via een presentatie het voorstel toelichten en daarna in gesprek gaan met de aanwezigen.
 

Wij horen graag je ideeën!

Meld je wel even voordien aan per e-mail. Geef je naam, woonplaats, de vereniging/afdeling/groep waar je tuiniert door en welke regiobijeenkomst je wilt bijwonen.
 

Libelle

Bericht van Eline, tuin 29

libelle

foto: Eline Brinkman

Gisteren kwam ik deze tegen in de tuin. Het is volgens Google een dragonfly – een libelle. Ik had deze nog nog nooit gezien. Jullie wel? Best groot. Lijf en kop 4-5cm lang en spanwijdte zeker 10 cm. Ik kon uitgebreid foto’s nemen. Duurde echt een lange tijd voordat ie weer verder vloog

Paaiende karpers gespot

Berichten van Jan, tuin 66 en Annette, tuin 61

karpers

Op 6 mei veel drukte in de sloot. De karpers hebben hun vertrouwde plekje weer gevonden. (foto: Annette Visser)

 

Jan heeft karpers gezien van zo’n 70 cm en dat gemeld bij Waternet. Dit is hun antwoord:

Klasse Jan! Dat zegt veel over de waterkwaliteit… zorg ervoor dat de duikers altijd open blijven zodat ze kunnen migreren, dan ontstaat er vanzelf een cyclus.
Ik zie aan ’t meetpunt dat het water op het complex continue keurig mee beweegt met het Noordzeekanaal peil, wat betekent dat die koppeling goed functioneert. Mogelijk dat de karpers via die route jullie tuinen complex hebben bereikt.
Onvoorstelbaar eigenlijk…

Open tuinendag

foto: Jan Steenhagen

Op 17 juni houdt Zonnehoek open dag. Dat betekent dat niet alleen het park zelf open is, maar dat er ook een flink aantal tuinen te bezichtigen is. Geïnteresseerde buurtgenoten, familie en alle andere belangstellenden, iedereen is welkom.

 

Van 12.00-17.00 uur is het tuinpark voor iedereen geopend. Voor de deelnemende tuinders is er daarna een kleine borrel.

 

Alle tuinders die hun tuin willen openstellen kunnen zich aanmelden via de blog of een reactie plaatsen.
Tuinders die niet hun eigen tuin willen openstellen maar wel willen helpen als vrijwilliger zijn ook van harte welkom!

Perenvuur?!

perenvuur

foto: Arnold Goores

Beste medetuinders,

 

Afgelopen avond (3/4/18) constateerde ik oranjebruine kledderige zwammetjes op een aantal takken van mijn Jeneverbes, een Juniperus pfitseriana.

 

Ik schatte het in als Perenroest (Gymnossporangium fuscus) en heb de struik meteen ontmanteld en weggezaagd.  Perenvuur is namelijk verantwoordelijk voor het aantasten van perenbomen en nogal besmettelijk.

 

Ik heb de takken tijdelijk op het gras tegenover mijn tuin (50) gelegd. Het moet afgevoerd worden en niet(!) op de coniferentakkenwal bij de compostplaats terecht komen! Ik heb pas zaterdagmiddag a.s. tijd om het van Zonnehoek weg te krijgen. Ik weet nog even niet hoe. Heeft iemand misschien een suggestie?

 

Vriendelijk groet,

 

Arnold Goores, tuin 50

Studio Drift in het Stedelijk

Vandaag was ik in het Stedelijk. De expositie van studio Drift is een openbaring. Geïnspireerd door natuur hebben zij de wonderbaarlijkste zaken vormgegeven. De dansende lampen die als witte klaprozen openbloeien en sluiten. En nog veel meer moois. Gaat dat zien. Ik word er heel vrolijk van.

Marian, tuin 41

Lonely Planetinformatie

foto: Apus apus

Ooit stond Zonnehoek als een lustoord te boek voor toeristen waar je gratis zou kunnen slapen, is mij verteld.

Lonely Planet tipt nu echter opnieuw delen van West als de hipste buurten van de stad, hoewel ik niet gecontroleerd heb of Zonnehoek specifiek vermeld wordt. De bekende reisgids adviseert toeristen in een digitale ‘insiders gids’ om verder te kijken dan de bekende toeristische attracties in het centrum.

 

Westergasfabriek

Getipt worden onder meer de Westergasfabriek, maar ook de ‘Western Islands’. Daarmee wordt gedoeld op de Zeeheldenbuurt en Houthaven, want de tapas en wijnen van Worst Wijncafe worden genoemd, evenals ‘onvergetelijke drankjes’ op het voormalige helicopterdek van het REM-eiland.

 

Zie deze link naar de Westkrant.

En hier staan de tips van Lonely Planet.

 

Marianne, tuin 21