SnoeiSoep 1: (weer eens een andere variatie op) Linzensoep

Wat was het weer gezellig vorige zondag op de snoei-soepdag. De soepen werden met zeer veel smaak verorberd. Dat is voor een kokkie altijd een lust voor het oog en de grootste waardering die je kunt krijgen!
Dank voor alle complimenten. Velen van jullie vroegen om de recepten voor de soepen. Ik deel die natuurlijk graag met jullie. Ik moet er wel bij zeggen dat ik meestal op gevoel kook en dat ik de gebruikte hoeveelheden dus bij benadering aangeef. Want ik meet of weeg niet echt de ingrediënten af. En koken is geen exacte wetenschap, dus het enige wat je kunt doen is: proeven, en variëren ennog meer proeven en variëren, tot je de smaak vindt die je zoekt. En zo geef je er meteen je eigen draai aan.

Succes!

Pasha
Greater is beterHet eerste recept is dat voor de Linzensoep.

Daar zijn natuurlijk honderden variaties op mogelijk. Dit is de mijne.

 

Ingrediënten:
1 zak rode linzen
1 puntpaprika
2 uien
4 tenen knoflook
1 of 2 flinke aardappels of 3 of 4 kleinere, geschild en in blokjes gesneden
Chilipoeder of een Spaans pepertje, met (héét!) of zonder pitten en zaadlijsten
1 tl korianderzaadjes
1,5 tl komijnzaadjes
1/2 tl massala, of als je dat niet hebt, kerriepoeder
(Maar ik raad je aan om bij de toko gewoon eenMassalas een zakje massala te kopen. Het is een mengsel van specerijen en smaakvoller dan kerriepoeder. Je kunt het afgesloten in een tupper eindeloos bewaren, en het is een lekker voor kip, curry’s of vis. Wel goed je huis luchten na het koken, de geur blijft nogal hangen.)
Groentenbouillonblokjes naar smaak
Olijfolie (ongeveer 2 eetlepels)

 

Je hebt een blender/keukenmachine/staafmixer nodig. En een vijzel is handig, maar niet noodzakelijk.

Bereiding:
Pel de uien en snij ze fijn. Hou ze wel apart van elkaar. Pel de knoflook.

Bak in een droge pan de koriander en komijnzaadjes aan. Na een paar minuten komen de geuren los. Doe ze in een vijzel en stamp ze fijn. Heb je geen vijzel? Geen paniek. Zet ze dan gewoon apart.

 

Doe de ene ui, de knoflook (evt. uitgeperst) en de specerijen (al dan niet fijngestampt), in je blender, foodprocessor, mixbeker… En blend/mix/process net zolang tot er een (redelijk) gladde pasta ontstaat.
Voeg de massala of kerriepoeder toe aan de pasta.

 

Doe de olie in een soeppan. Voeg de pasta toe en laat bakken, let hierbij op dat het niet aanbakt. Gaat het te hard, temper dan het vuur. Helpt dat niet, voeg een klein beetje water toe.

Voeg de andere fijngesneden ui toe. Voeg de paprika toe en daarna de aardappels. Laat dit geheel lekker bakken. Wordt het te heet en dreigt het aan te branden? Voeg een scheutje water toe en zet het vuur iets lager.

Doe de Spaanse peper of chilipeper er ook bij. Als de geuren loskomen, voeg je de linzen toe. Dit mag ook weer even lekker bakken.

 

Daarna voeg je ruim water toe en breng je het geheel aan de kook. Als het kookt, breng je de soep op smaak met bouillonblokjes en laat je het verder op laag vuur doorkoken tot de linzen gaar zijn. Roer regelmatig, zodat de linzen niet aan de bodem aanbranden.

Smakelijk eten!

 

Tip: als je niet, of alleen maar af en toe vegetarisch bent, kun je een stuk chorizo in blokjes snijden en meebakken. Ook lekker!

4 reacties op “SnoeiSoep 1: (weer eens een andere variatie op) Linzensoep

  1. Ik week ze niet. Ik gebruik gewoon zo’n zak gedroogde linzen van de Turkse supermarkt, of van de gewone supermarkt. Je kan voor de zekerheid vragen of je ze moet weken. Meeste linzen kun je volgens mij zonder te weken koken. Met 45 minuten tot n uur zijn ze wel gaar is mijn ervaring…
    Groetjes van Pasha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.