Bezoek aan tuinpark Zonnehoek

foto: Annemiek Rigter

24 augustus zijn we met 14 tuinders van tuinparken Sloterdijkermeer en Nut&Genoegen op bezoek geweest bij Zonnehoek.

Wij werden daar ontvangen door voorzitter Greetje en tuinder/gids Antoinette.

Antoinette nam ons mee op een wandeling van een klein uurtje over het park. Zij  vertelde onder andere wat over de geschiedenis van het park, wees ons op allerlei bomen en een bijzondere planten. We mochten ook een paar tuinen bekijken. We waren onder de indruk van de prachtige tuinen daar. Waar de één een mooi bloemenlandschap had aangelegd, had de ander een overvloedige groententuin. Er was een enorme diversiteit en je kon zien dat er over het algemeen echt met liefde getuinierd werd.

Er is een composthoek. Daar kunnen tuinders hun klein geknipt snoeisel, takken en stobben brengen. Dat wordt daar gecomposteerd, gehakseld en verwerkt. Dit hele proces vereist een bepaalde discipline van de tuinders.

Er staan ook een heel aantal bijenkasten. Zijn dat er niet teveel, gaat dat niet ten koste van de wilde bij werd er gevraagd. Een discussie die steeds meer gevoerd wordt, is er een regulering van imkers nodig?

Zonnehoek is een park waar je niet mag overnachten. Alle huisjes zijn klein, allemaal hetzelfde en nog zoals ze oorspronkelijk gebouwd zijn. Je mag het huisje niet afbreken en er iets anders neerzetten. Het moet dan weer identiek worden herbouwd. Ze staan per tweetal aan elkaar vast. Huisjes hebben wel water maar geen toilet. Er is een gemeenschappelijk toilet op het terrein.

Bij de kantine buiten werd nog bij een kop thee wat nagepraat en zagen we foto’s van het park toen het net aangelegd was.

Het was een inspirerend uitstapje. Dank aan Antoinette en Greetje!

Eerder waren wij al op bezoek geweest bij De Bretten en De Groote Braak. Het is zo leuk om andere parken te bezoeken, te zien en horen hoe ze daar bepaalde zaken aanpakken, waar ze tegenaan lopen, wat daar gebeurd op het gebied van natuurlijk tuinieren. Elke keer kwamen we er vol ideeën en enthousiast vandaan.

Dit is dan ook meteen een uitnodiging om eens bij ons op bezoek te komen.

Mocht je dat willen, stuur een berichtje naar info@detuinenvanwesterpark.nl

Daar kan je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.

De Tuinen van Westerpark is een gezamenlijk initiatief van tuinpark Nut&Genoegen en Sloterdijkermeer  en organiseert activiteiten voor tuinders en buurtbewoners.

Neem een kijkje op de website: www.detuinenvanwesterpark.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.