Bingo!

Marijn Kloosterboer

Zondag 8 oktober, vanaf half vier, organiseren we een Bingo op Zonnehoek. Met hapjes en drankjes en natuurlijk leuke prijzen.
Alle tuinders zijn welkom, aanmelden is alleen wel verplicht (via de comments of via de mail). Dan hebben wij een idee hoeveel boodschappen we moeten doen.
Entree is 5 euro/pp, Zonnehoek betaalt het eerste drankje.

Fanny (24), Hanneke (66) en Marijn (69)

Ook leuk… bodemdierendagen

illustratie: Ernst Haeckel

Van 22 september t/m 8 oktober worden de bodemdierendagen gehouden.

Zoek uit wat er leeft op en onder de grond en geef je waarnemingen door via www.bodemdierendagen.nl. Wil je je als groep aanmelden? Dat kan ook via dezelfde website.

Geen idee wat er rondkruipt? Kijk op deze website bij de tips voor een bescheiden selectie van welke bodemdieren er allemaal kunnen voorkomen.

Er is weer honing!

foto’s: Annet Coumou

De honingoogst van Zonnehoek van dit jaar is beschikbaar! 43 potten van 250 gram voor 7 euro per pot.  In eerste instantie 1 pot per tuinder. 

Er is ook Koolzaadhoning, Lentehoning en Acaciahoning, ook 7 euro per pot. Van de lentehoning zijn er ook kleinere potjes voor 5 euro. Ook zijn er aantal potten bijenpollen te koop, van 250 gram ook voor 7 euro per stuk.


Neem contact op met Annet via info@annetcoumou.nl of 06-41105433. 

Lange Bamboe stelen vraag !

beeld: Utagawa Kunimaru / Rijksmuseum

Wie heeft er op de tuin bamboe van 3m hoog en wil wat stelen snoeien/snijden missen.

Volgende week 13 september  zoek ik 10 tot 15 stelen voor een foto-shoot 
Toevallig zitten we achter bij de Hemweg in de Allard studio , heel fijn als dit groen materiaal van dichtbij kan komen !
Vergoeding mogelijk 😉
Graag contact opnemen met Saskia tuin 4.
Dank 

Houtsnippers update

foto: Ben de Dood

Het aanbod van een medewerker Groenvoorziening om af en toe een berg houtsnippers te komen storten, leverde veel enthousiaste reacties op. Ik heb daarover weer contact gehad met de betreffende persoon. Hij liet weten dat ze op het ogenblik alleen houtsnippers vermengd met bladafval hebben. Zodra ze een lading schone houtsnippers hebben, laat hij dat aan mij weten en gaan we een afspraak voor levering maken. 

Met het bestuur is afgesproken dat de houtsnippers op de dijk gestort gaan worden. Ik laat het op het blog weten wanneer Groenvoorziening een lading heeft afgeleverd.


Ben, tuin 52

Inheems in de tuin

foto: Annemiek van der Meer
Wist jij dat het najaar het beste moment is om inheemse zaden te zaaien? Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets! De zaden van sommige planten zijn berekend op een koude periode. De zaadjes wachten in feite af tot het voorjaar komt en ze kunnen gaan kiemen. Komt er geen koude periode, dan kiemen de zaden niet goed. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in. Dat inheemse planten extra belangrijk zijn om de biodiversiteit te vergroten? 
 
Inheemse planten zijn soorten die van nature voorkomen in een bepaalde regio en zich al heel lang in dat gebied geëvolueerd hebben. Daardoor zijn ze helemaal aangepast aan de lokale omstandigheden en leven ze nauw samen met inheemse insecten, die zich op hun beurt helemaal aan deze planten hebben aangepast. Inheemse planten en insecten Inheemse planten leveren een onschatbare bijdrage aan het behoud van het ecologische evenwicht in een gebied. Bovendien zijn ze onmisbaar bij de voortplanting van veel insecten, waaronder bijen. Maar ze leveren nog veel meer voordelen op voor inheemse insecten. Een van die voordelen is hun voedingswaarde. Doordat inheemse planten zich in harmonie hebben ontwikkeld met de inheemse insectensoorten zijn ze een voedselbron die perfect is afgestemd op de behoeften van die insecten. Bijen in het bijzonder zijn voor hun voeding sterk afhankelijk van nectar en stuifmeel van bloemen. Verschillende bijen soorten hebben zich zelfs gespecialiseerd in het verzamelen van stuifmeel van specifieke inheemse planten. Een goed voorbeeld is de klokjesdikpoot, die alleen op klokjes (Campanula) vliegt. Zonder deze plantensoort wordt hij niet voorzien van de benodigde eiwitten en voedingsstoffen om te overleven en zich voort te planten. Maar ook diverse inheemse vlinders hebben specifieke planten nodig die zijn afgestemd op hun levenscyclus. Kunnen zij niet de juiste waardplanten vinden waarop ze hun eitjes kunnen leggen en die hun rupsen kunnen voeden, dan zullen er steeds minder van deze vlinders komen.
 
Het belang van inheemse planten
Inheemse planten en wilde bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit en de bestuiving van bloeiende planten. Andersom profiteren ook inheemse planten van ‘hun’ specifieke bestuivers. Ongeveer 80% van inheemse planten is voor de voortplanting afhankelijk van bestuiving door insecten. Hierbij is een hoofdrol weggelegd voor wilde bijen. Zij hebben namelijk zogeheten co-evolutionaire relaties ontwikkeld met inheemse planten. Dat betekent dat sommige planten afhankelijk zijn geworden van specifieke bijensoorten voor hun bestuiving – en dus voor het produceren van zaden en vruchten en uiteindelijk hun voortplanting. 
 
Bijvoorbeeld Duizendblad, Bolderik, Korenbloem, Akelei, Knoopkruid, Wilde peen, Slangenkruid, Grote engelwortel, Sint-Janskruid, Grote kaardenbol, Akkerklokje, Vlasbekje, Grote kattenstaart, Muskuskaasjeskruid, Wilde marjolein, Grote klaproos, Dagkoekoeksbloem, Duifkruid, Rode klaver, Lange ereprijs zijn inheemse soorten. 
Inheemse zaden zijn bijvoorbeeld bij De Cruydhoeck te bestellen. 
 
Vergroot de biodiversiteit in jouw tuin. Kom in actie en zaai mee! Inheemse zaaiweek: 25 september t/m 1 oktober 2023.

Annemiek, tuin 23
 
 
 
Bron: De redactie van Gardeners’ World
 

Het hek

Paul en Frank | foto: Paul Dirks

Het slot van het hek is vanmiddag gerepareerd (dankje Frank!). Dat betekent dat het codeslot weggehaald is, en dat iedereen weer gewoon met zijn/haar sleutel naar binnen kan!