Waarneming 3

foto Tineke Groot

Toen ik de sprinkhaan van Aart zag, dacht ik meteen aan de mijne! Die zat op de stoel in mijn huis op de 7e verdieping vorige week! Meegenomen in de tas …
Toen ik een foto wilde maken, sprong hij/zij op het lantaarntje. Jaren geleden had ik in mijn dennenboom ook een sabelsprinkhaan waargenomen.

Tineke
tuin 18

Waarneming 2

foto Aart Roelofsma

Afgelopen zondag kwam de forse achteruitgang van veel insecten nog ter sprake in het vroege vogels radio programma. Daar juist bij vermeld dat niet àlle soorten afnemen in aantal, nee sommige soorten waaronder sprinkhanen doen het juist goed. Let wel, het blijft ‘natuurlijk’ wel ook klimaatverandering wat e.e.a. teweegbrengt. Zo ook deze zuidelijke spitskop sprinkhaan, een sabelsprinkhaan(tje). Overigens, en dat doet me ergens zowel fronsen als ook glimlachen; de zuidelijke boomsprinkhaan blijkt naar wat de specialist zei, met de auto uit het zuiden hier naar toe te zijn gekomen!

 

Aart, tuin 64

Waarneming

foto’s Aart Roelofsma

Vandaag trof ik tijdens het maaien een wat sponzige structuur zeer laag bij de grond tussen het gras aan, daar waar ik NB al gemaaid had. Via de waarneming.nl site was snel gevonden dat het de ‘asgrauwe koraal zwam’ is. Koraal zwammen herkende ik daarvoor vaak als die fel oranjekleurige sliertjes opkringelend uit dood hout. Ik heb er dan ook wel eerst echt even goed naar moeten kijken voor ik sowieso wist dat ik met een zwam te maken had. 

 

Aart, tuin 64

 

Schouw huisjes Zonnehoek, augustus 2021

foto: Frans Bruning

Beste tuinders,
0p zonnehoek gelden vaste kleuren. Voor het huisje ‘clubhuisbruin’, hekje wit en schuurtje bruin (of groen).
Het is de bedoeling dat je je huisje vrij van begroeiing houdt en dat je voor een goede goot met regenton aan de zijkant van het huisje zorgt. Hierdoor voorkom je houtrot. De overloop van de regenton (b.v. via slang) zo ver mogelijk van het huisje.
Als je een kas, kweekbak of ander bouwsel wilt bouwen, heb je toestemming van de bouwcommissie en bestuur nodig. Die volgen de regels van de Amsterdamse Bond. Verder vragen we om een duidelijk leesbaar tuinnummer op het hekje te bevestigen.

 

Paul Dirks, tuin 24
Jos Noordegraaf, tuin 7
Rini Antonissen, tuin 59

emailadres:
bouwcommissie@zonnehoekamsterdam.nl

 

Hier is het resultaat van de schouw te downloaden.

Insluiper op tuin 7

foto: Jos Noordegraaf

Vandaag kwam ik op de tuin. In mijn huisje was een passant gaan wonen. De tuinspullen waren opzij gezet en vervangen door huisraad.  Gezellige kussens, twee grote koffers,  een aantal tassen, veel damesschoenen en veel boeken. Niet leuk, maar gelukkig was de tijdelijke bewoner niet thuis.

Ik weet niet hoelang zij/hij in mijn huisje heeft gebivakkeerd.
Na overleg met de politie hebben Marietje en ik alle spullen buiten het hek gezet.  Daarna heb ik een hangslot gekocht.  Mijn huisje gaat weer een tijdje op slot.

 

Jos, tuin 7

Er is weer Zonnehoek honing!

foto: Annet Coumou

Vorige week hebben de ‘imkers in opleiding’ honing geslingerd uit 1 van de kasten op Zonnehoek. De volken in de andere kasten zijn te klein om van te oogsten.
De honing is inmiddels in potjes van 250 gram getapt en beschikbaar voor de tuinders. Er is niet genoeg voor iedereen dus we doen ‘eerst komt eerst maalt’ en 1 potje per tuinder, voor 3 euro.
Wil je een potje hebben? Neem contact op met Annet (tuin 46): 06-41105433 of annetcoumou@live.nl.

Aardwarmtemeting op Zonnehoek

Eind augustus/begin september wordt er op ons park een aardwarmtemeting uitgevoerd. Dit gebeurt in opdracht van de Gemeente Amsterdam; ook op een aantal andere tuinparken. Met de metingen krijgt men regionaal inzicht in de mogelijkheden voor de winning van aardwarmte als duurzame energiebron. De uitvoerders gebruiken een tractor met apparatuur. Ze hoeven niet op de tuinen zelf te meten. Meer info vind je op www.scanaardwarmte.nl  en in deze pdf.

 

Geert Drieman en Jan Steenhagen

Stroeve buitenkranen in ton?

foto: Max Pixel

Beste tuinder,
Heb je ook moeite met het open- en dichtdraaien van de kraantjes in het tonnetje met het oranje deksel?
Om wateroverlast in/na de vorstperiode te voorkomen, willen we inventariseren welke tuinders hier problemen mee hebben om daarna het probleem op te lossen.
Aan de hand van de aanmeldingen gaan wij een offerte opvragen bij een betrouwbaar bedrijf.
Let op: De kosten voor reparatie of vervanging zijn voor eigen rekening.
Het is nu dus nog niet duidelijk hoe hoog de kosten zijn.
Je kunt je bij mij aanmelden via annette.visser4@gmail.com
Ik hoop snel van je te horen. Daarna hoor je meer.
Groetjes,
Annette Visser
Tuin 61